Φαράγγια

Πίσω

Φαράγγι Τρομαρίσας

Ένα σηματοδοτημένο ανηφορικό μονοπάτι, που ξεκινά μέσα από το χωριό και διασχίζει το κυπαρισοδασος σας οδηγεί σε υψόμετρο 1000 περίπου μέτρων στο φαράγγι της Τρομαρισας, και συγκεκριμένα στην τοποθεσία Κισσονερο όπου βρίσκονται μια πηγή με κρυστάλλινο νερό, 3 αιωνόβια ,τεράστια σε όγκο και ύψος πλατάνια και ένα παλιό μητάτο.
Δυνατότητα οργάνωσης ημερήσιας εκδρομής με οδηγό βουνού (σε συνεργασία με τουριστικό γραφείο εκδρομών) στο φαράγγι της Τρομάρισας, η το Βρυσι για ομάδες από 4 έως 10 άτομα.
Διάρκεια πεζοπορίας περίπου 5 ώρες.

Φαράγγι Σαρακήνας
Το φαράγγι της Σαρακήνας ξεκινάει από τη Ζούρβα και καταλήγει στα Μεσκλά όπου βρίσκονται οι πόρτες του φαραγγιού με ύψος περίπου 15 μ. και πλάτος περίπου 1,5μ.
Η βλάστηση είναι πλούσια και οι σχηματισμοί και οι σπηλιές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.
Το φαράγγι αυτό είναι αρκετά δύσβατο γιατί δεν υπάρχει διανοιγμένο μονοπάτι και η πυκνή βλάστηση δυσκολεύει την πρόσβαση. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και μέχρι τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές, διανύεται εύκολα η απόσταση των 200 μέτρων μέχρι τις πόρτες.

Φαράγγι και σπήλαιο Βρυσί
Το Βρυσι είναι ένα κακοτράχαλο φαράγγι στον τόπο των φαραγγιών και των σπηλαίων.
Η διάβαση του πραγματοποιείται είτε από την Ζούρβα, είτε μέσω του καταφυγίου Καλλέργη, από τον Ομαλό,. Μέσα σ’ αυτό το φαράγγι ευρίσκεται ένα σπήλαιο με υπόγειο ποτάμι, το Βρυσί, από το οποίο έλαβε το όνομα του και το φαράγγι.
Η πρώτη εξερεύνηση επιχειρήθηκε  τα έτη 1985 και 1986 από μια αποστολή Ιταλών φοιτητών που προχώρησαν στο υπόγειο ποτάμι ερευνώντας τις δυο γαλαρίες του, μέχρι αποστάσεως 350 περίπου μέτρων από την κάθε είσοδο. Την 15η Σεπτεμβρίου 2001 μια ομάδα από την Σπηλαιολογική Ομάδα Χανίων και από τον Σπηλαιολογικό Όμιλο Κρήτης έφτασαν στα ίδια σημεία όπου και οι Ιταλοί.
Κατά την περιγραφή των μετά από διαδρομή 150 περίπου μέτρων το σπήλαιο διχάζεται και προχωρεί με δύο γαλαρίες που και οι δύο διασχίζονται από μικρό ποτάμι. Υπάρχει θαυμάσιος φυσικός διάκοσμος από σταλακτίτες, ιδίως στα πρώτα διαμερίσματα, και οι συνεχείς μικρές λίμνες- γούρνες, ορισμένες με αρκετή ποσότητα νερού, σε συνδυασμό με το διάκοσμο καθιστούν το χώρο του σπηλαίου φαντασμαγορικό.
Η επίσκεψη του συστήνεται μόνο με συνοδεία οδηγού από τον ορειβατικό όμιλο Χανίων.

Για τους λάτρεις της ποδηλασίας υπάρχουν mountain bikes.

Με δυο λόγια: Τρία φαράγγια κοντά στη Ζούρβα. Φαράγγι Τρομαρίσας, Σαρακήνας, Βρυσί (φαράγγι και σπήλαιο)